Paris Promenade Podcast
De Paris Promenade Podcast is nu te beluisteren.
Patricia Witkamp, bekend van Witkamp Events, interviewde ons over al onze activiteiten in Parijs. Klik op Podcast en u hoort alles! Veel luisterplezier.
PARIS PROMENADE in de krant Het NIEUWSBLAD over Parijs:
Vlamingen getuigen vanuit Parijs, waar de straten in brand staan: “Het is traditie, al sinds de Franse Revolutie”
Voor de negende dag op rij kwamen de Fransen gisteren op straat. Met een recordaantal, in Parijs. Het brandde opnieuw, in de hoofdstad, maar ook in Rennes en Bordeaux. Universiteiten en brandstofdepots worden bezet. Allemaal tegen de pensioenhervorming van president Macron. Waarmee hij destijds wel verkozen werd. Waarom komen de Fransen dan toch zo graag, met zo veel en zo fel, op straat? “Het is traditie. Al sinds de Franse Revolutie. En soms wint de straat van de president.”
Jesse Van Regenmortel - Vrijdag 24 maart 2023 om 03:00
800.000 manifestanten stapten donderdag in Parijs op, volgens de vakbonden. Een record, sinds het begin van de protestbeweging tegen de pensioenhervorming die president Emmanuel Macron doorvoert en die maakt dat de Fransen tot hun 64ste zullen moeten werken, en niet meer tot hun 62ste. Donderdag was al de negende dag van protest. Er werd niet alleen betoogd, er werden ook universiteiten en brandstofdepots bezet. In Nantes, in het westen van het land, gooiden betogers ruiten in en stichtten brand in de rechtbank. In Lorient werd een politiecommissariaat aangevallen. In Rennes en in Bordeaux bekogelden gemaskerde manifestanten de politie en werden vuilnisbakken in brand gestoken.
Dat laatste ziet Charlotte Wouters (28), die sinds twee jaar woont en werkt in Parijs, ook gebeuren in haar straat. “Ik woon in het centrum van de stad, dus er is geen ontkomen aan de protesten. De stakende huisvuilophalers, de treinen die niet rijden, het rumoer op straat. Afgelopen week waren verschillende avonden heel tumultueus. De pensioenhervorming en het protest ertegen: het leeft enorm. Het is dubbel. In mijn omgeving zie ik veel mensen die goed begrijpen waarom die hervorming er komt, maar moeite hebben met de manier waarop Macron ze doorvoert.”
En dus brandt Parijs. Dat voelt ook François Janssens (58), die dik tien jaar in de hoofdstad woont en er onder de naam PARIS PROMENADE werkt als Nederlandstalige gids. Hij moet het dus hebben van Vlaamse en Nederlandse citytrippers. Maar die blijven weg. “Ze worden afgeschrikt door de beelden. Er ís onrust. Er zijn manifestanten die vuilnisbakken in brand steken en rookbommen gooien. Dat levert spectaculaire beelden op. Maar tegelijk zijn het geen wilde manifestaties. Geen wijdverspreide rellen. Het zijn heethoofden in de staart van de betogingen die het te bont maken.”
Duur leven
Christiane Cools (68), die al 40 jaar in Salernes woont, een gemeente in het zuidoosten van het land, kan weinig begrip opbrengen voor het protest. “Met Macron of met iemand anders: de pensioenleeftijd moest opgetrokken worden. Anders komt de uitkering van die pensioenen in het gedrang. Daarmee is eigenlijk iedereen akkoord. Waarom is er zoveel onvrede? Omdat de inflatie de pan uitswingt. Omdat het leven zo duur wordt. Ja, maar dat heeft niks met dit plan te maken. Overigens: dat plan van Macron is niet nieuw, hé. Hij is ervoor verkozen. Dat het leeft bij de mensen? Helemaal niet. Ik ben hier ingeburgerd. Ik ga op café, ik ga sporten, ik ga bridgen. Maar we spreken niet over de pensioenhervorming.”
Op heel veel andere plekken in Frankrijk leeft het duidelijk wel. En is het protest heel tastbaar. En aanhoudend. Maar waarom? Die pensioenhervormingen komen inderdaad niet uit de lucht vallen. Charlotte Wouters, uit Parijs, zegt het zo: “Het is gewoon heel Frans, om in opstand te komen, zodra er verandering dichtbij komt.”
Arrogant kantje
“Het is traditie”, zegt Alain Mouton, auteur van Et Alors? Waarom de Fransen zo Frans zijn. “Sociale conflicten worden in Frankrijk vaak op straat uitgevochten. Vaak wordt naar de Franse Revolutie verwezen. Straatprotest speelde een grote rol. Mei ’68 was ook meer dan een studentenopstand. Het was ook een strijd voor betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen. Het recentste voorbeeld zijn de gele hesjes.”
“De vakbonden wéten ook: in het verleden is men er al in geslaagd om pensioenhervormingen via de straat tegen te houden. President Jacques Chirac wilde in 1996 een aantal voordelige pensioenstelsels voor ambtenaren bijsturen. Er werd zwaar betoogd, en Chirac bond in. Al lijkt Macron op dat vlak van een ander kaliber. Hij is ook in zijn tweede mandaat, hij moet zich geen zorgen meer maken om herverkiezing.”
En het klopt wel, zegt Mouton: Macron is verkozen met dit programma. “Maar veel Fransen hebben alleen maar op hem gestemd om te vermijden dat er met Marine Le Pen een extreemrechtse president zou komen. Ze zijn het niet noodzakelijk met hem eens. En dan is er de manier waarop hij de dingen doet. Macron heeft een cassant – of: arrogant – kantje. Als een tiener die zegt: Ik heb gelijk, ik doe het zoals ik het zie, punt. Dat kunnen heel veel Fransen niet appreciëren.”
Bron: Nieuwsblad, vrijdag 24 maart 2023 : Vlamingen getuigen vanuit Parijs, waar de straten in brand staan: “Het is traditie, al sinds de Franse Revolutie” | Het Nieuwsblad