OS2024: Sport-Feest in Parijs

Tel je mee af: nog 329 dagen voordat het grote sportfeest losbarst. Met de nadruk op sport èn op feest. Want vanaf 26 juli 2024 heeft Parijs de eer om de 30ste editie van de moderne zomerspelen te organiseren. De Paralympische Spelen vinden even later plaats, van 28 augustus tot 8 september. Hier op straat zie je meer en meer sporen van deze enorme festijnen. Maar ook in commercials op radio, televisie en online zien we de 2 logo’s steeds vaker opduiken. 


De opening van de Olympische Spelen vindt plaats op vrijdagavond 26 juli. Zoals de organisatie het zelf uitdrukt: ‘we vinden de openingsceremonie opnieuw uit’. Want de ouverture gaat niet door in een of ander stadion zoals doorgaans het geval is. Nee, Parijs zou Parijs niet zijn om hier iets bijzonders van te maken – in het hart van de stad. Als je mag dromen doe het dan groots! Parijs heeft een traditie hoog te houden.


Het plan is dat de atleten per land op een boot vertrekken ten oosten van de Notre Dame (Pont d’Austerlitz) en dan helemaal naar de andere kant van de stad varen. Op het schema tel ik al snel 18 bruggen waaronder wordt gevaren over een lengte van 6 kilometer. Ten hoogte van de Eiffeltoren stappen de sporters uit. Ze lopen aan de overkant het gigantische platform van Trocadéro op, aan de voet van Palais de Chaillot. Hier wordt de vlam ontstoken.


1 miljard televisiekijkers zijn getuige. Aan de Seine staan 600.000 toeschouwers te applaudisseren en te zwaaien met vlaggetjes. Dat is het plan. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er 2 miljoen mensen langs de Seine zouden staan. Dat was te riskant voor de veiligheidsagentschappen. Die kwamen aanvankelijk met het realistischere aantal van 25.000 mensen. Het compromis is momenteel 600.000 geïnteresseerden. We zullen zien. 


Het epicentrum voor de sporters is uiteraard het Olympische en Paralympische dorp. De locatie wordt ongeveer 7 kilometer uit het centrum van Parijs opgebouwd en ligt in de Parijse deelwijken Saint-Denis en Saint-Ouen. Het dorp ligt op minder dan vijf minuten van het Stade de France. In dit machtige stadion worden de atletieknummers en de sluitingsceremonie afgewerkt. De centrale ligging van het sportersdorp betekent dat 85% van alle atleten minder dan 30 minuten nodig hebben om op hun wedstrijdlocatie te komen. 


De stad zelf zal tijdens de Spelen opgesplitst zijn in 2 zones: een sport- en een feestgedeelte. Kom je volgend jaar meer om te feesten dan om te sporten? Dan ben je in het centrum van Parijs aan het goede adres: Marais kent met de gay wijk en de jongerencultuur ambiance tot in de late uurtjes. Loop je langs het gezellige plein voor het stadhuis in de richting van Paris Plage op de kaai dan weet je dat je aan één nacht niet voldoende hebt. 


De sportzone situeert zich vooral aan de westkant van de stad, waar in vroeger tijden de Expositions Universelles werden gehouden, de grote tentoonstellingen waar we de Eiffeltoren en Grand Palais aan te danken hebben.


Half augustus jl. hielden de organisatoren, samen met de politie en duizenden vrijwilligers, 4 dagen lang verkeersoefeningen. Tientallen straten en enkele bruggen tussen Hôtel des Invalides en de Champs Élysées waren volledig afgesloten om sporters door te laten bij fiets- en loopnummers. De sporters hebben uiteraard voorrang op de bezoekers die zich willen verplaatsen over het parcours. Je begrijpt het al, dat moet geoefend worden. Dat gebeurde dus in augustus. Om 2 redenen. De Olympische en Paralympische Spelen vinden grotendeels plaats in deze maand. En in augustus zijn de meeste Parijzenaren op vakantie. Het perfecte moment dus om alles door te nemen. In de praktijk betekende dit hier en daar wachten en af en toe een beetje omlopen. 


Sowieso is de politie al dit hele toeristenseizoen druk bezig met voorbereidingen. Uit ervaring weet ik dat voor touringcars het steeds moeilijker wordt om mensen te droppen en op te pikken. Sta je enkele minuten stil dan komt er al politie of een stadswachter op je bus af om fijntjes te laten weten dat je te lang stilstaat. En er volgt al snel een bekeuring. De stad is zich al meer en meer naar de Spelen aan het bewegen. Een logistieke operatie van jewelste. Maar we zijn wel wat gewend in deze stad.

Nog één jaar!

Over een jaar is het zover. Parijs heeft dan de eer om de 30ste editie van de moderne zomerspelen te organiseren. Hier op straat kom je meer en meer sporen van dit enorme sportfestijn tegen. Maar ook in commercials op radio, televisie en online zien we het logo steeds vaker opduiken. Het zit er aan te komen! 


De opening van de Olympische Spelen vindt plaats op vrijdagavond 26 juli 2024. Zoals de organisatie het zelf uitdrukt: ze vinden de openingsceremonie opnieuw uit. Want het feest vindt niet plaats in een of ander stadion zoals doorgaans het geval is. Nee, de opening zal plaatsvinden op de Seine en Trocadéro, tegenover de Eiffeltoren. 1 miljard televisiekijkers zullen getuige zijn van een spektakel dat niet eerder is voorgekomen in de geschiedenis van de Olympische Spelen.


Tot 11 augustus komen duizenden sporters in actie. Niet alleen in de stad Parijs, maar ook ver daarbuiten. Vechtsporten, zoals schermen en taekwondo, maken hun afwachting in het Grand Palais. De wielrenners gaan  

over de Champs-Élysées – net als afgelopen week tijdens de aankomst van de Tour de France. Tennis komt thuis op het court van Roland Garros. In Marseille wordt er gezeild en gevoetbald wordt er in het hele land. 


Het epicentrum voor de sporters is uiteraard het Olympische en Paralympische dorp. Deze accommodatie in Saint Denis ligt op een kleine 7 kilometer ten noorden van het centrum van Parijs en op minder dan 2 kilometer van het Stade de France. In dit machtige stadion worden in de tweede week de atletieknummers afgewerkt en op 11 augustus de sluitingsceremonie.


Paris Promenade zal komend jaar volop aandacht besteden aan de Olympische en de Paralympische Spelen (van 28 augustus tot 8 september). Hou onze blog in de gaten: vanaf september iedere eerste vrijdag van de maand meer over de Spelen.


De Olympische Spelen beloven een once in a lifetime-experience te worden. Spring in de auto of in de Thalys en kom de sfeer opsnuiven. Parijs is dichterbij dan je denkt. Speciale verzoeken tijdens het hele Olympische seizoen (februari tot oktober 2024) verzorgen wij graag voor je. Alles is bespreekbaar. Voor het gezin, de hele familie, een groep vrienden, sporters of collega’s. Of misschien wil je met de hele Olympische bond komen? Stuur ons gewoon een mailtje en wij van Paris Promenade maken van je tour een topervaring.