Belgische dagen in grootwarenhuis Le Bon Marché

Marsupilami, de Smurfen en Dries van Noten. Wat hebben zij gemeen? Ze zijn voortgekomen uit België, wereldberoemd in Frankrijk en nu hebben ze Le Bon Marché in beslag genomen. 

Tot 18 oktober is het oudste luxewarenhuis ter wereld volop in de Belgische stemming. De parisiens vieren ‘Il était une fois la Belgique’ (‘Er was ooit eens België’). 

Le Bon Marché ligt aan de rive gauche in de faubourg Saint-Germain-des-Prés, ook wel Sèvres-Babylon. Het was het allereerste grootwarenhuis ter wereld. Le Bon Marché opende haar deuren in 1852. De andere kwamen pas later. Bazar Hotel de Ville (BHV), tegenover Hôtel de Ville, volgde vier jaar later. In 1865 opende een oude verkoper van Bon Marché Printemps. Samaritaine ging in 1869 van start. Toen kwam er een hele tijd niets; pas in 1893 begon Galeries Lafayette zijn weg naar de top.

Maar eigenlijk was Le Bon Marché nog veel ouder. Het bedrijf werd in 1838 al opgericht door de broers Paul en Justin Videau als Au Bon Marché. In 1852 volgde een grote verandering: hoedenhandelaar Aristide Boucicaut en diens echtgenote Marguerite breidde enorm uit met een nieuw marketingplan en vaste prijzen. Ze hadden ook een postorderverkoop: met andere woorden in Le Bon Marché was het al in de 19de eeuw volop online winkelen. Ook kregen Parijzenaars de garantie op omwisselingen en terugbetalingen. Het eerste echte moderne warenhuis zoals we het nog altijd kennen was geboren. De oorspronkelijke initiatiefnemers Videaus konden niet meer volgen en dus namen de Boucicauts alle aandelen over. In 1869 werd de eerste steen gelegd van het prachtige gebouw waar de winkel nog altijd gevestigd is: in rue de Sèvres. 

 

‘La cathédrale du commerce moderne (...), faite pour un peuple de clientes.’ Zo noemde de beroemde schrijver Émile Zola het warenhuis in 1883 in zijn roman Au Bonheur des Dames. ‘De kathedraal van de moderne handel (...), ontworpen voor een volk van klanten.’

Daar is niets aan veranderd. Tegenwoordig is Le Bon Marché in handen van het concern Louis Vuitton Moët Hennessy, verzekerd van de beste luxegoederen en het lekkerste eten. En nu zijn de Belgen te gast in Le Bon Marché. Wie en wat vindt u er zoal? Jonge Belgische merken zoals modelabels Collectors Club, Bernadette, Valentine Witmeur en Suspicious Antwerp, en het beautylabel Cîme. De ontwerpers Christian Wijnants en Dries Van Noten brengen nog meer elegantie in Le Bon Marché. Van Noten heeft trouwens ook zijn eigen winkels aan de oever van de Seine. En hij doet traditiegetrouw ook mee aan de Fashion Week, die begint op 28 september.

Wat is een Belgische invasie zonder chocola en bier? Chocolatier Pierre Marcolini en de brouwers van Brussels Beer Project voorzien u van de beste kwaliteit. Het interieur en de etalages van het warenhuis zijn opgefleurd door zo’n ander onverwoestbaar Belgisch cultuurgoed: stripfiguren zoals Largo Winch, Lucky Luke en de Smurfen. 

Tot 18 oktober bent u van harte welkom. Met een mondkapje op is Parijs heel goed te beleven. Het is heerlijk rustig in de stad. Maar uiteraard check eerst wat mogelijk is voor u voordat u naar Parijs komt. 

 

Meer info vindt u hier: https://www.24s.com/fr-fr/le-bon-marche/vu-au-bon-marche/il-etait-une-fois-la-belgique-la-bd-du-bm