Alles kitz in de Ritz?

Place Vendôme is een opvallende locatie. Het plein staat voor commercie van de bovenste plank. Bling bling, glamour and glitter. Veel toeters en bellen die niet voor iedereen binnen handbereik zijn. De kerstversiering is oogverblindend en wordt bekostigd door de handelaren op het plein.

Centraal op Place Vendôme ligt misschien wel het grootste symbool van deze consumptie pracht en praal: het Ritz Hotel, een prestigevertrekje voor celebrities. Van Charlie Chaplin, Marcel Proust, de Engelse koning Edward VII, Al Pacino tot Elton John: allen sliepen hier. Het hotel werd geopend in 1898 en was het eerste Palais Hotel van Parijs. Er zijn hotels met drie, vier, vijf sterren… en dan heb je nog zes hotels in Parijs die een eigen categorie vormen: het Palais Hotel. Andere voorbeelden in Parijs zijn: Meurice, Hôtel de Crillon, George V, Plaza Athénée en Bristol. Iedere suite is als een paleisje op zich, met eigen sanitair. Dat was wát honderd jaar geleden! Eigen sanitair was ongekende luxe. De duurste suite in het Ritz loopt tegenwoordig op naar 27 duizend euro per nacht. Bodemprijs is duizend euro, voor een ‘room with a view’ betaalt u al snel vijf keer zoveel.

In zo’n kamer met uitzicht woonde couturière Coco Chanel bijna 35 jaar lang. Vanaf 1937 tot aan haar dood in 1971. Die rekening mag u zelf opmaken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou ze gecollaboreerd hebben met de nazi’s, maar bewijzen werden nooit geleverd. Al in de jaren twintig moet zij het uitzicht op Place Vendôme hebben gekend. Daar is namelijk wèl bewijs voor. Dat bewijs wordt geleverd door het parfumflesje No. 5, een doorslaand succes sinds de lancering in 1921. Onmiddellijk marktleider voor damesparfum. Het meest opmerkelijke aan de dop van het flesje is dat het rond noch vierkant is, maar een octagon. Inspiratie voor haar was Place Vendôme dat ook acht hoeken telt. Geen toeval dus.



Ook schrijver Ernest Hemingway verbleef in het Ritz. Volgens hemzelf heeft hij met een stelletje verzetshelden het hotel en de bar eigenhandig bevrijd van de nazi’s. Hij was in ieder geval vaste klant in de bar. Zijn laatste vrouw Mary klaagde altijd over de enorme alcoholwalm die rond Ernest hing. Daarom vroeg hij aan de barman van het Ritz om een cocktail te maken wat de alcoholgeur zou neutraliseren. De man mengde tomatensap met wodka en dat hielp enorm. Het geklaag was voorbij en de Bloody Mary cocktail was geboren. Genoemd naar zijn vrouw. Als we Hemingway mochten geloven tenminste. Want eigenlijk was de cocktail al twintig jaar ouder. Maar ik zeg altijd maar zo: Parijs wordt nog mooier met een snufje verbeeldingskracht.

De meesten onder u weten wel dat het Ritz nog altijd eigendom is van de familie Al-Fayed. Het was de zoon des huizes, Dodi, die in de zomer van 1997 een relatie aanknoopte met de ex van prins Charles van Groot-Brittannië. Diana Spencer, ongeveer de meest gefotografeerde vrouw van de jaren tachtig en negentig, was door Dodi uitgenodigd om een hapje te eten in het hotel van zijn vader aan Place Vendôme. Het bleek hun laatste avondmaal. Diep in de nacht besloot het koppel en de chauffeur een stukje te gaan rijden. De rit ging in westelijke richting, voorbij Place de la Concorde, langs de Seine de tunnel in aan Place d’Alma. De auto zou niet meer op zijn wielen de tunnel uitkomen. Schuin tegenover aan de andere kant van het water was de Eiffeltoren een stille getuige. Diana leefde nog toen de hulptroepen arriveerden. Ze hebben haar naar het St. Louis de la Salpêtrière ziekenhuis gebracht aan de andere kant van de stad. Daar is zij later die nacht overleden.

Het Ritz is een hotel met een rijke geschiedenis vol bonte cliënten. Of u en ik in die categorie horen, zal de toekomst uitwijzen. Als u toch een kijkje wil nemen, kunt u altijd even proberen om het toilet te bezoeken. Uit ervaring met mijn gasten weet ik dat dat met wisselend succes lukt. Wat me altijd opvalt: vrouwen hebben meer kans.


Om kosten te besparen is het Ritz in de zomer van 2020 gesloten. Het overgrote deel van de gasten is Amerikaans. En die zijn door de crise sanitaire niet te vinden in Parijs. Vanaf september 2020 is het hotel  weer open.